I anledning kvinnedagen arrangerte en av Datelcos samarbeidspartnere, SG Armaturen, et treff for jenter i elektro. Dette er et smart initiativ slik at kvinnelige elektrikere kan bygge nettverk og dele erfaringer om å arbeide i en bransje hvor kun 3,6 % av yrkesutøverne er kvinner.
Besøket fant sted på SGs hovedkontor, fabrikk og lager i Lillesand, og ble en inspirerende dag fylt med faglig innhold, omvisning, erfaringsdeling og sosialt samvær.
Les også: Datelco og SG – kun det beste er godt nok for Arkitektur- og designhøyskolen
Et viktig initiativ
Elektrofaget har alltid vært en mannsdominert bransje. Sakte, men sikkert øker imidlertid andelen jenter som velger denne retningen. Arrangementer som dette er en viktig arena for erfaringsutveksling, og et av temaene var hvordan bransjen kan bidra til at flere jenter velger yrkesfag elektro. Hvordan kan vi vise unge jenter at elektro er et yrke for alle – uansett kjønn? Bransjen trenger også å gjøre tilpasninger slik at jentene ønsker å bli i yrket.
Elektrojentene i Datelco og Datelcos daglige leder tok turen til SG i Lillesand for å delta på treffet.
Å være jente i elektro
Flere av deltakerne delte sine erfaringer og tanker rundt hvordan det er å være kvinne i elektrobransjen. Mange opplever at de må bevise sin kompetanse i større grad enn sine mannlige kollegaer, og det kom opp flere eksempler på tilfeller med negative holdninger til kvinnelige elektrikere som var kommet fra uvitende kunder.
Andre punkter som ble diskutert var tilrettelegging på byggeplass og arbeidsgivers tilrettelegging for at jentene kan si fra og varsle om ting man opplever som ikke er greit. Jentene i bransjen har ofte en høy treskel for å si fra, og arbeidsgiver må sørge for struktur og rutiner som gjøre det både trygt å greit å si fra når noe har skjedd.
Interessert i jobb som elektriker? Sjekk mulighetene på Datelcos karriereside!
Sosialt og lærerikt
Etter de faglige diskusjonene og omvisningen på SG, ble dagen avsluttet med sosialt samvær, god mat og mye latter. Det er viktig å bygge fellesskap blant jenter i bransjen, og slike arrangementer er en fin måte å knytte kontakter og dele erfaringer på.
Veien videre
Siden andelen kvinner i elektrobransjen fortsatt er lav, bør bransjen stå sammen om å øke kvinneandelen. Et av punktene som ble diskutert under samlingen var tidlig informasjon i skolen, slik at flere jenter får øynene opp for mulighetene yrket gir. Jenter trenger også gode forbilder fra bransjen og sosiale medier kan være gode kanaler for disse forbildene å nå ut til jentene.
Blant arbeidsgivere er holdningene til kvinnelige elektrikere svært positive, og flere bedrifter ønsker aktivt å rekruttere jenter til yrket. Det finnes flere fordeler med å ha et større mangfold i elektrobransjen. Kvinner tilfører ofte andre perspektiver og tilnærminger til problemløsning, og et mer variert arbeidsmiljø kan bidra til bedre arbeidskultur og gi økt trivsel for alle.
Et fagbrev som elektriker er et sikkert kort på jobbmarkedet og byr på utallige muligheter for etterutdanning og videre karrierevei, både for gutter og jenter.
For de som vurderer å velge elektro, er rådet enkelt: Gå for det! Det er en spennende, utfordrende og givende vei å gå – og det er absolutt plass til flere jenter i elektro!
Les også: Hvordan få lærlingplass elektro - 7 tips