Datelco ønsker å være en foregangsbedrift, og vil de neste årene bidra med det vi kan for å øke antallet jenter i elektrobransjen. Vi mener at en arbeidsplass med både gutter og jenter skaper bedre trivsel, gode leveranser og god basis for et sterkt fagmiljø.
Girls of Datelco
Bildet viser Ingebjørg, Selma og Bettina som alle har startet i Datelco de siste 2 årene. Bettina er lærling på andre året og Selma startet som lærling i august i 2024. Ingebjørg ble rekruttert som elektriker i sommeren 2024. Alle tre har kommet godt i gang. Selma arbeider på rammeavtalen med Nordre Follo kommune. Bettina arbeider for tiden på Nationaltheatret, før det har hun jobbet på Operaen og har også vært med serviceelektrikerne på oppdrag. Ingebjørg arbeider for tiden med to av Datelcos langvarige kunder, Ringnes og NEP.
Hvorfor satser vi på jenter i elektro?
Elektrobransjen er fortsatt mannsdominert, men i langsom endring. Flere jenter velger nå elektrofag, og det er vi veldig glade for. Å ha en arbeidsplass med kjønnsbalanse handler ikke bare om likestilling, men også om å skape et bedre arbeidsmiljø. Mangfold tilfører nye perspektiver og gjør oss bedre rustet til å møte kundenes behov.
Datelco er ikke den eneste som ser dette, og det er ofte rift om de jentene som hvert år går inn i bransjen. Datelco har kanskje hengt litt bakpå her, men nå har vi endelig fått på plass et lite miljø.
Vi ønsker at jentene skal trives i yrket og hos oss, og se mulighetene for en langsiktig karriere i selskapet, sier daglig leder i Datelco Christine Sæther. Dette kommer vi til å jobbe mer med fremover.
Hvordan støtter vi jentene våre?
Datelco arbeider kontinuerlig med å skape og opprettholde et inkluderende arbeidsmiljø hvor alle ansatte føler seg sett og verdsatt. For å lykkes med dette har vi fokus på:
- Tilpasset opplæring: Vi forsøker alltid å gi våre lærlinger og ansatte grundig opplæring, med støtte fra erfarne kollegaer.
- Trivsel og samarbeid: Våre ansatte jobber ofte tett sammen i team, og vi bygger en kultur basert på tillit og åpenhet - hvor alle kan bidra og føle seg hjemme.
- Karriereutvikling: Vi motiverer våre elektrikere til å videreutvikle seg i yrket og kjenne på yrkesstolthet, og vi satser på å beholde gode ansatte ved å skape muligheter internt.
Det er også slik at jenter i elektro dessverre møter på utfordringer som ikke alltid er like synlige. På store anlegg kan arbeidsmiljøet av og til oppleves som tøft, med holdninger og kommentarer som ikke hører hjemme i en moderne arbeidsplass. Da er det viktig at det finnes kanaler hvor jentene trygt kan melde fra om slike opplevelser, og at ledelsen tar tilbakemeldingene på alvor og iverksetter tiltak raskt.
Elektrobransjen trenger flere av alle
Elektrofaget er et regulert yrke hvor fagbrev er en nødvendighet, og det er ofte vanskelig å få tak i faglært arbeidskraft. Med en kapasitet som allerede er ganske sprengt, og økt etterspørsel etter fagfolk for å møte det grønne skiftet, har rekrutteringen aldri vært viktigere. Da bør vi selvfølgelig rekruttere fra hele befolkningen – også jenter.
Ifølge tall fra bransjen velger stadig flere jenter elektrofag, men andelen kvinner i yrket er fortsatt under 10 %. Vi i Datelco ønsker at elektrofaget skal være et attraktivt valg for både jenter og gutter, og vi vil arbeide med bransjen, for å sikre fremtidens rekruttering.
Datelco ønsker å vise at elektrobransjen har plass til alle – og vi oppfordrer flere jenter til å bli en del av fremtidens elektroeventyr.