Smarte løsninger 21.08.2024

Datelco - din kompetansepartner på KNX

Når det kommer til bygningsautomasjon, er KNX kanskje den mest kjente standarden. I Datelco har vi lang er faring med installasjon og konfigurering av KNX-systemer.

Når det kommer til bygningsautomasjon, er KNX kanskje den mest kjente standarden. I Datelco har vi lang er faring med installasjon og konfigurering av KNX-systemer.

Hva er KNX?

KNX er en internasjonal standard for bygningsautomatisering som muliggjør styring og kontroll av ulike systemer som belysning, solskjerming, oppvarming, kjøling, ventilasjon, alarmsystemer, energistyring, lyd og mer. Denne teknologien kan installeres i både nye og eksisterende bygninger.

KNX er basert på en åpen standard, noe som betyr at enheter fra ulike produsenter som følger KNX-standarden, kan fungere sammen uten problemer, uavhengig av produsenten.

Hva betyr styring?

Vi har tidligere skrevet om energieffektivisering, og i den forbindelse kan KNX som styringssystem bidra til lavere energibruk, men samtidig høyere komfort for de som benytter bygget. Dette fordi man styrer belysning, oppvarming, kjøling og ventilasjon basert på tilstedeværelse og behov. Et KNX system har mange sensorer og vil reagere på forhåndsinnstilte instrukser. Man kan for eksempel stille inn at lyset slår seg på når det blir mørkere ute og noen er til stede i rommet.

Hvilke systemer kan knyttes opp?

KNX benyttes stort sett i næringsbygg, og Datelco arbeider hovedsakelig for stat, kommune og næringskunder. Vi kjenner derfor best til løsninger for næringsbygg, kulturbygg, skoler, institusjoner og industri.

KNX er spesielt vanlig for lysstyring, hvor det er mange muligheter – fra vanlig av-og-på med lyset, til prestasjonsfremmende belysing som tilpasser fargen på lyset gjennom dagen slik at brukere av bygget føler seg mer opplagt.

For våre kunder har vi også installert KNX-løsninger knyttet til brannvarsling og nødlys og til sikkerhetssystemer og adgangskontroll. KNX kan også overvåke temperatur og luftfuktighet i kritiske rom som datarom og tekniske rom.

Energieffektivisering

Benytter man KNX-teknologi til lys, ventilasjon, oppvarming, kjøling og solskjerming, kan systemet bidra til mer energieffektive bygg. For eksempel ved at ikke bare lys, men også oppvarming og kjøling knyttes til tilstedeværelse. Et KNX system kan også hjelpe deg å måle energi og tilpasse forbruket.

Det finnes selvfølgelig andre systemer enn KNX, men KNX er anerkjent og utprøvd og tilbyr mange valgmuligheter for deg som kunde ettersom det har eksistert i så mange år og det er så mange leverandører som har knyttet sine produkter opp til standarden.

I Datelco har vi 4 sertifiserte KNX partnere. Ta kontakt for en uforpliktende samtale: