Energieffektivisering 14.08.2024

Vinn-vinn på energieffektivisering av eldre næringsbygg

Sommeren går dessverre mot slutten, og mørketiden nærmer seg sakte med sikkert. Med kortere dager og lavere temperaturer øker behovet for lys og varme i næringsbygg, noe som igjen fører til høyere energiforbruk. 

Sommeren går dessverre mot slutten, og mørketiden nærmer seg sakte med sikkert. Med kortere dager og lavere temperaturer øker behovet for lys og varme i næringsbygg, noe som igjen fører til høyere energiforbruk.

Besparelser på strømregningen og redusert miljøpåvirkning

I Norge er vi på vei mot et kraftunderskudd de neste årene. Vi vil trenge mer kraft enn vi klarer å produsere (https://www.nho.no/tema/energi-miljo-og-klima/kraftloftet/ ). Effektiv bruk av energi er derfor viktigere enn noen gang. Ifølge Enova står eldre næringsbygg for en betydelig del av energiforbruket i landet, ofte på grunn av ineffektive systemer og gammel teknologi. Energieffektivisering av disse bygningene er ikke bare et økonomisk fornuftig tiltak, men også et viktig bidrag for å nå nasjonale klimamål.

Datelcos praktiske tips

Som en ledende elektroentreprenør og systemintegrator, er Datelco dedikert til å hjelpe våre kunder med å optimalisere energibruken i deres næringsbygg. Eldre bygninger kan være spesielt utfordrende når det kommer til energieffektivisering, men det er flere tiltak som kan gjennomføres for å redusere energikostnadene og miljøpåvirkningen.

Her er noen praktiske tips innen våre fagområder.

Monter kWh-målere for å få oversikt over forbruket

KWh-målere installeres for å måle og overvåke energiforbruket i forskjellige deler av bygget. Dette gir en god oversikt over hvor og når energien brukes mest.

Uten kWh-målere får man ikke sporet energiforbruket nøyaktig nok til å finne ut hvor i bygget man har ineffektiv energibruk.

Datelco kan montere kWh-målere i ditt bygg og dermed kan gi deg tilgang til nøyaktige data som hjelper med å identifisere energikrevende områder. På bakgrunn av disse dataene blir det lettere å finne tiltak for å optimalisere driften for bedre energieffektivitet.

Installer energioppfølgingssystem

For å kunne redusere energiforbruket, er det viktig å ha en klar forståelse av hvordan energien brukes i bygget ditt. Et energioppfølgingssystem er et program som sammenstiller informasjon som hentes fra målerne i bygget. Du får da mulighet til å kontinuerlig overvåke og analysere strømforbruket.

Har du flere leietakere i næringsbygget bør du splitte opp og måle strømforbruket til hvert utleieareal. Dette skaper en økt bevissthet blant leietakerne. Selv om det å måle forbruk ikke umiddelbart fremstår som et effektiviseringstiltak, kan det faktisk ha en god preventiv effekt på strømforbruket.

Bruk energioppfølgingssystemet til å oppdage hvor bygget ditt lekker strøm. Med økt informasjon og bevissthet kan du redusere risikoen for å bruke unødvendig mye energi på oppvarming, belysning eller ventilasjon - uten å være klar over det.

Datelco kan hjelpe med å integrere et energioppfølgingssystem som gir deg kontroll over energibruken. Med sanntidsdata og detaljerte rapporter kan du enkelt oppdage hvor det er mulig å spare strøm.

Få oversikt over strømforbruk på ventilasjon og engasjer ventilasjonsentreprenør

Ventilasjonssystemer kan være store energislukere i eldre bygg, og er ofte et lurt sted å begynne. Ved hjelp av tiltakene vi allerede har nevnt, kan du få en detaljert oversikt over strømforbruket til ventilasjonssystemet, og du vil mest sannsynlig finne forbedringsområder.

Mange ventilasjonsanlegg går konstant, selv om det ikke trengs – samtidig er de ofte veldig energikrevende. Med kunnskapen om hvordan ventilasjonssystemet bruker energi, kan du planlegge og gjennomføre nødvendige justeringer eller oppgraderinger som vil forbedre effektiviteten. Et tidsur kan være en quick fix.

Datelco samarbeider med erfarne ventilasjonsentreprenører for å tilby helhetlige løsninger innen energieffektivisering. Våre partnere kan hjelpe deg med effektive tiltak som reduserer energibruken og forbedrer inneklimaet.

Se mer om våre samarbeidspartnere nederst på denne siden.

Bytt varmeovner og installer varmepumpe

Gamle varmeovner mangler ofte styringsmulighetene moderne alternativer tilbyr, og en varmepumpe kan være en svært energieffektiv løsning for oppvarming. Varmepumper utnytter energi fra omgivelsene og kan gi betydelige energibesparelser.

Datelco kan bistå med å anbefale og bytte ut gamle varmeovner med moderne, energieffektive alternativer. Vi kan også installere varmepumper som gir bedre varmefordeling og lavere energikostnader. Varmepumper er en investering som raskt kan betale seg gjennom reduserte energikostnader og forbedret inneklima.

Les også: Datelco hjelper Statsbygg Akershus med energieffektivisering

Tilskuddsordninger fra Enova

Enova tilbyr flere tilskuddsordninger for energitiltak i næringsbygg. Å benytte seg av disse ordningene kan redusere investeringskostnadene for energieffektiviseringstiltakene dine.

Mange gårdeiere er ikke klar over hvilke tilskuddsordninger som er tilgjengelige, eller hvordan de kan søke om disse midlene. Dette kan resultere i at de går glipp av økonomisk støtte som kunne ha gjort energieffektiviseringstiltakene mer overkommelige.

Her kan du lese mer: https://www.enova.no/bedrift/bygg-og-eiendom/stotte-til-forbedring-av-energitilstand-i-yrkesbygg/

Bonustips!

Installer solceller med batteri og moderne løsninger for tilbakesalg til strømnettet. 

Solcelleanlegg med batterilagring gir deg muligheten til å produsere din egen fornybare energi og lagre den for senere bruk. Moderne løsninger gjør det også mulig å selge overskuddsenergi tilbake til strømnettet.

Investering i solceller kan virke kostbart, og uten riktig integrasjon kan det være vanskelig å hente ut alle fordelene. Datelco kan tilby en komplett løsning for solcelleinstallasjon med batterilagring. Dette muliggjør også tilbakesalg av overskuddsstrøm hvis du ikke bruker alt selv.

Les også: Solceller på næringsbygg?

Eier eller drifter du et eldre næringsbygg? Vi i Datelco står klare til å hjelpe deg med å gjennomføre disse tiltakene og sikre at ditt næringsbygg blir så energieffektivt som mulig.

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan bistå din bedrift!