Trygghet for besøkende 27.08.2024

Husker du forrige vinter? På tide å vurdere utendørs varmekabler?

Vinteren kan være en utfordrende tid, spesielt når snøen laver ned og isen legger seg som et farlig dekke over innkjøringer og inngangspartier. Hadde det ikke vært fint med trygg adgang til ditt næringsbygg?

Vinteren kan være en utfordrende tid, spesielt når snøen laver ned og isen legger seg som et farlig dekke over innkjøringer og inngangspartier. Mange næringsbygg har usikre forhold for både ansatte og besøkende. Men hva om du kunne sikre en trygg og isfri adkomst uansett værforhold? Løsningen ligger i å installere varmekabler utendørs.

Fordeler med varmekabler i innkjøringen og inngangspartiet

Varmekabler gir mange fordeler når de legges i innkjøringen og foran inngangen til et næringsbygg. Den mest åpenbare fordelen er sikkerheten. Ved å holde adkomsten fri for snø og is, reduserer du risikoen for fallulykker og skader. Dette er spesielt viktig for steder med mange besøkende, som kontorbygninger, butikker, eller andre kommersielle eiendommer.

I tillegg til sikkerhet, gir varmekabler også en praktisk fordel. De eliminerer behovet for manuell snørydding eller bruk av salt, som kan være både tidkrevende og kostbart. Varmekabler aktiveres automatisk ved behov, noe som gjør det enkelt å opprettholde en isfri adkomst uten ekstra innsats.

Varmekabler er også skånsomme mot underlaget. Der salt og mekanisk snørydding kan skade asfalten eller belegningssteinene, vil varmekabler bidra til å bevare kvaliteten på overflaten i lengre tid. Dette betyr at du ikke bare sparer på kortsiktige vedlikeholdskostnader, men også på lang sikt, ettersom behovet for større reparasjoner reduseres.

Hva koster det å installere varmekabler?

Kostnaden for å installere varmekabler i en innkjøring er avhengig av flere faktorer, som størrelsen på området som skal varmes, typen underlag, og den nødvendige effektkapasiteten. Det kan allikevel være verdt investeringen i form av reduserte vedlikeholdskostnader og økt sikkerhet.

Les også: Effektive adgangskontroll-systemer

Energiforbruk og driftskostnader

Når det gjelder energiforbruk, er det naturlig å være opptatt av driftskostnadene for et slikt system. Et typisk varmekabelsystem for utendørs bruk har en effekt på mellom 250 og 350 watt per kvadratmeter. Hvor mye energi som faktisk brukes, avhenger av hvor ofte systemet er aktivert, noe som igjen styres av værforholdene. Moderne varmekabelsystemer er utstyrt med sensorer som automatisk aktiverer oppvarmingen når temperaturen faller under et visst nivå, eller når det registreres fuktighet på overflaten.

Et effektivt varmekabelsystem er dermed designet for å bruke energi kun når det er nødvendig, noe som minimerer unødvendige kostnader. I et typisk norsk vinterklima kan du regne med at systemet vil være aktivt i cirka 1000-1500 timer i løpet av vinteren. Driftskostnaden vil avhenge av lokale strømpriser.

Les også: Solceller på næringsbygg?

Gode råd

Å installere varmekabler i inngangspartiet til ditt næringsbygg er en investering i både sikkerhet og bekvemmelighet. Det bidrar til å holde området rundt bygningen tilgjengelig og trygt for alle besøkende, uansett værforhold. Investeringen må ses på i sammenheng med de langsiktige fordelene – ikke bare i form av sparte vedlikeholdskostnader, men også i form av økt trygghet.

Vurderer du å oppgradere inngangspartiet til ditt næringsbygg med varmekabler? Kontakt Datelco i dag, så kan vi komme på befaring og følge opp med gode råd for ditt bygg.