Kontinuerlig drift 03.09.2024

UPS – Avbruddsfri strømforsyning

Noen steder er det viktigere enn andre steder at det aldri er brudd på strømtilførselen. Der benyttes UPSer.

Noen steder er det viktigere enn andre steder at det aldri er brudd på strømtilførselen. Der benyttes UPSer. UPS, som står for Uninterrupted Power Supply, trer i kraft momentant ved et strømbrudd. Dette kan være spesielt viktig for eksempel på sykehus eller i datarom.

UPSens funksjon

En UPS fungerer som en buffer mellom strømnettet og det kritiske utstyret, og den sikrer at enhetene fortsetter å operere selv når hovedstrømforsyningen svikter.

Flere typer UPSer

Det det finnes ulike typer UPS-er, hver med spesifikke bruksområder. De mest vanlige er Offline/Standby, Line-Interactive, og Online/Double-Conversion UPS-er.

  • Offline/Standby UPS er den enkleste typen. Den overvåker strømmen fra nettet og slår inn batteriene hvis det oppdages et strømbrudd. Denne typen UPS har en rask respons, men det kan være en kort forsinkelse før batteriet aktiveres, noe som kan være kritisk i visse situasjoner. Denne typen brukes mest til skjermer, dørsystemer og annet mindre kritisk utstyr.

  • Line-Interactive UPS gir en mer stabil strømforsyning ved å regulere spenningssvingninger uten å måtte bytte til batteridrift. Denne typen UPS er ideell for miljøer med moderate strømsvingninger, da den gir bedre beskyttelse mot over- og underspenning. Denne typen er den mest energieffektive.

  • Online/Double-Conversion UPS er den mest avanserte og gir kontinuerlig beskyttelse ved å konvertere vekselstrøm (AC) fra nettet til likestrøm (DC), og deretter tilbake til vekselstrøm. Dette forminsker de fleste strømrelaterte problemer som spenningsfall, overspenninger, og frekvensvariasjoner. Slike UPS-er brukes ofte i miljøer der det er nulltoleranse for strømavbrudd, som i sykehus eller datasentre.

Bruksområder for UPS

Bruksområdet for UPS-er er variert, men fellesnevneren er at de brukes der kontinuerlig strømforsyning er kritisk. På sykehus kan en UPS sikre at livsviktig medisinsk utstyr ikke svikter under operasjoner eller på intensivavdelinger. I datasentre beskytter UPS-er mot datatap og systemkrasj, noe som kan være katastrofalt for bedrifter. I industrien sikrer UPS-er at automatiserte produksjonslinjer ikke stanser, noe som kan spare betydelige kostnader.

Andre fordeler

Det er også verdt å merke seg at UPS-er kan bidra til å forlenge levetiden til utstyr ved å beskytte mot strømrelaterte problemer som overspenning og støy fra strømnettet. Dette er spesielt viktig i moderne, teknologitunge miljøer der selv kortvarige strømavbrudd kan forårsake store problemer.

Who you gonna call?

Datelco er eksperter på UPS-systemer og forstår viktigheten av å velge riktig type UPS til det aktuelle miljøet. Med vår kunnskap kan vi anbefale de beste produktene og sørge for korrekt installasjon, slik at du er sikret kontinuerlig drift uansett hva som skjer med strømtilførselen. Ved å velge Datelco, investerer du ikke bare i en UPS, men i tryggheten av at kritisk utstyr alltid vil ha den strømmen det trenger.

Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale: